Barion Pixel
  • -15%
Sylvia Nasar: Egy csodálatos elme - A Nobel-díjas géniusz, John Nash élete Sylvia Nasar: Egy csodálatos elme - A Nobel-díjas géniusz, John Nash élete

Sylvia Nasar:

Egy csodálatos elme

A Nobel–díjas géniusz, John Nash élete

Eredeti ár: 3 990 Ft
Online ár: 3 392 Ft
Adóval együtt

Huszonegy évesen John Nash egy briliáns, vidám és meglehetősen különcként viselkedő diák a Princeton Egyetemen. Az órák látogatása helyett a nagy ötleteket keresi és meg is találja: a közgazdaságtan addigi alapelveit megcáfolva megalkotja a racionális emberi viselkedésekre vonatkozó elméletet.

Tíz évvel később, kiemelkedő matematikusi karrierjének csúcsán – nem sokkal azután, hogy feleségül vesz egy fiatal fizikusnőt – drámai fordulat áll be életében.

Mennyiség

Utánvét elérhető az alábbi szállítási módoknál:

GLS Futár

Huszonegy évesen John Nash egy briliáns, vidám és meglehetősen különcként viselkedő diák a Princeton Egyetemen. Az órák látogatása helyett a nagy ötleteket keresi és meg is találja: a közgazdaságtan addigi alapelveit megcáfolva megalkotja a racionális emberi viselkedésekre vonatkozó, máig leghatásosabbnak bizonyuló elméletet.

Tíz évvel később, kiemelkedő matematikusi karrierjének csúcsán – és nem sokkal azután, hogy feleségül vesz egy gyönyörű fiatal fizikusnőt – drámai fordulat áll be az életében. Idegei felmondják a szolgálatot, és kitör rajta a skizofrénia. A következő három évtizedet állandó érzékcsalódásoktól gyötörve, munkára képtelenül, többnyire ideggyógyintézetekbe zárva éli le. Csendes, magába zárkózó, szellemszerű figura, aki időnként kísértetként kóborol a Princeton Egyetem folyosóin.

Hatvanévesen hirtelen újra kinyílik számára a világ, amikor skizofréniája soha senki másnál nem tapasztalt enyhülést mutat, majd 1994-ben neki ítélik a közgazdaságtan Nobel-díját. John Nasht felesége és kollégái végtelen türelme és szeretete, valamint saját küzdeni tudása visszatéríti a szellemvilágból.

2001-ben Ron Howard Oscar-díjas filmje a világhírt is meghozza Nash számára. Később 2015-ben, 86 évesen megkapja a legrangosabb matematikai elismerést, az Abel-díjat is, majd rá egy pár hétre autóbalesetben életét vesztette.

GABO

Adatlap

Oldalszám
442
Kötés
Kötött
Kiadási év
2002, 2015
ISBN
9789634061632
Fordította
Mihály Árpád, Mudriczki Judit, Somló Ágnes, Sziklai István, Vásárhelyi Maja
Új

16 hasonló termékek ugyanazon kategóriában: