Beszélgetések közt az írónő

A pünkösdi hétvégén a budapesti Hay Fesztivál vendége volt María Dueñas. A spanyol írónő a hazájában 1 millió példányban elkelt bestselleréről, az Öltések közt az idő c. regényről beszélgetett Habsburg Györggyel. A közönségtalálkozó és a dedikálás után a rendkívül szimpatikus szerző szívesen válaszolta meg kiadónk kérdéseit is.


duenas_hay festivalAz Öltések közt az idő főhőse egy varrónő. A választásának volt esetleg valamilyen személyes vagy családi indíttatása?
Semmilyen összefüggés nincs az én személyes élettörténetem és a főszereplőmé között. Az volt a célkitűzésem, hogy a 30-as évek Spanyolországában találjak egy olyan lehetőséget, aminek következtében a főhősöm bizonyos függetlenséget élvezhet. Így szabadon elvihettem őt bizonyos helyszínekre, anélkül, hogy terheket kellett volna cipelnie magával. Akkoriban a nőknek elég kevés esélye volt arra, hogy saját bevételre tegyenek szert, vagy önállóvá válhassanak anyagi értelemben. Ezért esett a választásom arra, hogy egy varrónő történetét mutatom be az olvasóknak.

Mind a spanyol, mind a magyar nép meglehetősen viharos XX. századon van túl. Gondolja, hogy ez valamilyen síkon kapcsolatot alakíthat ki a két ország lelkülete között?
Sok szempontból egyértelműen különbözőek vagyunk, hiszen más a kultúránk és más a nyelvünk. Ugyanakkor mindkét nemzet az európai öreg kontinenshez tartozik. Ha visszatekintünk, mindkét ország a kultúra és művészet bölcsője, sőt, előremozdítója volt. Ez feltétlenül összeköt minket, közös büszkeségünk, hogy ennek a részesei lehetünk. Meg kell találnunk a helyünket ebben a mai világban, amikor új hatalmi súlypontok jönnek létre. Ilyen környezetben kiemelten fontos, hogy újraértékeljük, kik is vagyunk valójában. Bizonyos, hogy nagyon sok szál fűz össze minket.

Szeretne a regényével üzenni a mai kor nőinek olyan szempontból, hogy továbbra is fontos az, hogy kiálljanak magukért és az álmaikért?
Ennyire meghatározottan és tervszerűen mindez nem jelenik meg a műben. De természetesen én is egy nő érzékenységén keresztül látom a világot, így az érzelmeken keresztül ez bizonyosan ott van a könyvemben.

A hazai recenziók is kiemelték, hogy valósággal letehetetlen regény az Öltések közt az idő, aminek pergő cselekménye filmért kiált. Spanyolországban készült belőle egy filmsorozat; de el tudja-e képzelni, hogy egy nap majd mozifilmként kerül vászonra?
Felmerült már ez az ötlet, és ha körvonalazatlan módon is, de voltak megkeresések. Először várjuk meg, hogy a televíziós sorozat miként fog működni, milyenek lesznek rá a reakciók. Hiszem, hogy sikeres lesz, mert szerintem nagyon jól sikerült. Nem mondhatnám, hogy különösebben vágyom arra, hogy mozifilm készüljön a regényemből. Biztosra veszem, hogy ez az ötlet később is felmerül majd. Ha lesz belőle valami, az is jó, de ha nem, én akkor is boldog leszek, nem fog hiányozni.

oltesekkoztazido_3d_fbHa már nők, varrás és öltések, akkor meg kell kérdezzem, hogy mi a véleménye korunk divatjáról, és személyesen inkább az elegáns vagy a sportos ruhákat részesíti előnyben?
Nem tartom magam a divat „áldozatának”. Közel 50 évvel a hátam mögött törekszem arra, hogy egyfajta időtlen stílust alakítsak ki. Valami olyat, ami közel áll hozzám, és amiben jól érzem magam. Ettől függetlenül nagy tisztelője vagyok a divattervezőknek, mert úgy gondolom, hogy hatalmas tehetségeket ismerhetünk meg, a szakma folyamatosan újjáteremti magát, és felbecsülhetetlen potenciál van benne.

A Misión Olvido c. regénye várhatóan jövőre lát napvilágot hazánkban. Mit árulhat el róla előzetesen?
Leginkább talán a könyvből áradó derűlátás foghatja meg az olvasókat. Egy olyan fényt, pozitív életszemléletet szerettem volna átadni a sorokon keresztül, amire nagyon nagy szükségük van az embereknek manapság Spanyolországban és szerte a világon. Ez azt sugallja, hogy bátorsággal, erőfeszítéssel és munkával elérhetjük a céljainkat. Józan, de mégis a derűre és a lelki békére alapozó regényről van szó. Időben és térben is több helyszínre és dimenzióba visz el minket. A történet egyik része Spanyolországban játszódik, az 50-es években, amikor a Franco-rezsim már valamennyire engedékenyebb volt. Ezen kívül foglalkozik egy olyan kutatási vonallal is, ami a kaliforniai Ferences rendi missziók és kolostorok életét mutatják be, amik a XVII-XVIII. században alakultak ki.

Akár íróként, akár turistaként, először jár Budapesten?
Igen, bár már nagyon régóta szerettem volna ideutazni. Sajnos most is csak nagyon rövid ideig maradhatok, hiszen bő egy nap után indulok, így igencsak behatároltak a lehetőségeim. De megígérem, hogy mindenképpen visszatérek és megismerem a várost.

Tags: , , , , , ,